Főoldal
 Hírek, aktualitások
 Események
 Énekek-imádságok
 Prédikációk
 Apró történetek a léleknek
 Versek, gondolatok

Szentmise-, hittan-, programrend
 Miserend

Hittancsoportok
 Gyermek oldal
 Betlehemi csoport
 Názáreti csoport
 Buczkó Kuckó
 Elsőáldozásra készülők
 Bérmálkozásra készülők
 Ifjúsági oldal
 Cursillos csoport oldala

Kiemelt programjaink
 Jubileumi év
 Keresztényként éld a szerelmet
 Felkészülés a HIT évére

Terveink
 Zarándokszállás projekt

Ajánlataink
 Ajánló (Film-Tv-Könyv)

Információk
 Elérhetőségeink
 Képviselőtestület
 Kérdezz-felelünk

Gyüjteményeink
 Képtár
 Linktár
 Nyomtatványok

Egy kis mosoly :-)
 Humor

Cursillo
 Cursillo hírek

Megemlékezések
 Emlékezzünk

Vendégkönyv
 Vendégkönyv

______________________

Nyír-szőlőszemek Egyesület
 Nyír-szőlőszemek Egyesület
 Eseményeink

Buczkó Atanáz Közösségi és Zarándokház
 Atanáz-ház
 
 KERESZTUTAK

Események

« Vissza

2019.08.31 - Egyházközségi kirándulás (2019.09.15.)

Egy plébános, 3 egyházközség nyárvégi kirándulása

A Nyíregyháza Kertvárosi Plébánia vezetője, Pankotai József Atya a hozzá tartozó három egyházközség hívei részére 2019.08.31-én autóbuszos kirándulást szervezett, amelyen nagyon jó hangulatban, imádságos lelkülettel, érdekes programokkal tarkítva vettünk részt Borbányáról, a Kertvárosból és Nyírszőlősről.

Első állomásként a Szabolcs községben található műemlék református templomot és az ottani református egyházközség egykori nagy patrónusának, Mudrány Andrásnak a kúriáját tekintettük meg helyi idegenvezetés kíséretében.

A templom román stílusú, 11. században épült. A 18-19. században részben átépítették, a jelenleg látható belső 15. század végi. Gótikus nyíláskeretek vannak benne. A szentélyben a meszelés alatt 15. századi falkép maradványok láthatóak. A legenda szerint a bejárati ajtó mögött lévő kövön egykor Szent László király is belépett a templomba.

A nap egyik nagy attrakciója volt a szerencsi Bonbon Kft interaktív látogatóközpontjának a megtekintése, ahol bepillantást nyerhettünk a csokoládégyártás rejtelmeibe, mindenki készíthetett saját díszítéssel két tábla csokoládét, melyet természetesen meg is kaptunk a látogatás végén.

A kiváló időjárásnak köszönhetően érdekes élményekben is részesültünk, szép tájban gyönyörködhettünk egy tiszai sétahajózáson.

A kirándulásunk másik jelentős állomása a gyönyörűen felújított tiszadobi Andrássy Kastély külső – belső alapos megtekintése volt. Itt is professzionális, lényegre törő idegenvezetést kaptunk.

Az első Andrássy Tiszadobon 1741-ben báró, (később gróf) Andrássy Károly volt, akinek jelmondata - "Fidelitate et Fortitudine"- (Hűségért és bátorságért) márványba vésve áll az utód, gróf Andrássy Gyula kastélyában.

A kastély 1880 és 1885 között épült. Tervezője Meinig Arthur, akit a gróf arra inspirált, hogy ötvözze egybe a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit. A kastély kertje a művészi gonddal tervezett és gondozott angol- és francia park volt, benne híresen szép rózsalugasokkal, melyet virágkorában talán még Erzsébet királyné is megcsodált. Az egykori harmónia legértékesebb maradéka, a tiszafa-koszorúba fogott bukszus-labirintus ma is bebarangolható.

Érdekessége az épületnek, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van.

Az 1918-ban történt vandál pusztítás miatt az eredeti bútorzatból mindössze 3 db maradt meg, de a család egyéb örökségéből, és az Iparművészeti Múzeum jóvoltából azonban így is ízelítőt kaphattunk, milyen is lehetett egykor a kastélyban az élet.

A sok szellemi táplálék után a napot egy közös vacsorával zártuk Tiszadadán.

Köszönjük Pankotai Atyának a szervezést, Isten áldása kísérje további munkáját, még sok ilyen tartalmas közös programon vehessünk részt Vele.

DT.

A kiránduláson készült fényképek itt megtekinthetők.A honlap üzemeltetője a Nyírszőlősi Római Katolikus Egyházközség. A honlap karbantartója: Hódi Miklós (hodi@t-online.hu) E-mail címünk: nyirszolosromkat@gmail.com
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu